Какво е матча? Матча е финно смлян зелен чай от Япония, направен от специално отглеждани листа на Camellia sinensis. Използва […]
Как се прави матча

КАК СЕ ПРАВИ НАШАТА МАТЧА
ОТГЛЕЖДАНА НА СЯНКА
Чаените растения се засенчват от слънчевата светлина в продължение на няколко седмици преди беритба.Това увеличава съдържанието на хлорофил, L-теанин и аминокиселини в листата, което придава на мачата наситения ѝ, почти светещ зелен цвят и характерния сладък умами вкус.


Време на беритба
Церемониалната мача винаги се събира през пролетта, когато се появява първата реколта от нежни листа.
Подбор - За най-висококачествената мача се подбират само най-горните, най-младите листа.
НАПАРВАНЕ
В POPUP MATCHA използваме само най-висококачествената „тенча“ – чаени листа от първата реколта („first harvest“), събрани още в началото на май.
Те са млади, отглеждани на сянка, и точно те дават на нашата церемониална мача ненадминат вкус и фин профил.
Цел: Предотвратява окисляването и запазва зеления цвят.
Метод: Листата се напарват за кратко (около 15-20 секунди) веднага след беритбата.


СМЛЯНА НА КАМЕННА МЕЛНИЦА
Нашата мача се смила на фин прах с помощта на традиционни гранитни каменни мелници. Този метод запазва вкуса и качеството на чая, като създава нежна и кремообразна текстура при разбиване с вода